Nagy Sándor Zoltán

grafikusművész oldala

Képgrafikák

Aquatinta

A "többszínnyomatos" technika azt jelenti, hogy több különböző színt használnak egy grafikai mű vagy nyomtatott anyag elkészítéséhez. Ez általában magában foglalja a többféle nyomdai lemez vagy sablon használatát, amelyek mindegyike egy-egy adott színt visz fel a papírra. 

Az aquatinta egy speciális mélynyomó grafikai eljárás, amelyet különösen az árnyalatok és foltok ábrázolására használnak. Ez a technika lehetővé teszi, hogy finom tónusátmeneteket hozzanak létre a nyomatokon, ami nagyon hasonlít a vízfestmények hatásához.

Rézkarcok

Ebben a galériában azokat a rézkarcaimat mutatom be, amik egy lemezről lettek nyomva, függetlenül a lemezen levő színek számától. Lehetőség van ugyanis arra is, hogy nyomóformát több különböző színnel festékezzük fel, és arról történjen a nyomtatás. Jellemző volt ez a technika Gross Arnold munkáira.

Színes rézkarcok

A valódi színes grafikák azonban mindig többszínnyomatos  munkák, vagyis a színes képhez több nyomóformát (lemezt) használunk, minden lemez egy egységes színnel kerül festékezésre, és a megfelelő sorrendben nyomtatott lemezek adják meg a nyomat végleges színvilágát. Jellemzően 3-5 lemezzel festményszerű színvilágot el lehet érni.

Alkalmazott grafikák és kombinált technikák

A különböző grafikai eljárások kombinálása lehetőséget ad összetett grafikai munkák készítésére. Alkalmi grafikák, egyedi oklevelek vagy akár művészkönyvek esetén izgalmas kreatív lehetőségeket és egyedi hatást ad a mély-, a magas, a szitanyomás  és akár a kalligrafikus írás együttes alkalmazása.

Linómetszetek

A linóleummetszet vagy linómetszet a fametszethez hasonló magasnyomású sokszorosító eljárás, az ilyen eljárással készült grafikai lap. A fadúc helyett 1895 körül próbálkoztak először a puhább, homogén szerkezetű anyaggal, a linóleummal. A sima linóleumlapra felvitt rajz alapján árokvésővel vájják ki azokat a részeket, melyek a nyomtatás során nem hagyhatnak nyomot a lapon. A magasan maradt részeket festékezik, erről kerül át a nyomtatás során az ábra a papírra.

 • Linómetszet
  Körkép, 40x60cm Linómetszet
 • Linómetszet
  Boldog Karácsonyt!, 5x10 cm Linómetszet
 • Rézkarc színezett lemezről
  Családi utazás, 30x40 cm Rézkarc színezett lemezről
 • A sorozat dúca
  A három madár A sorozat dúca
 • Linómetszet
  Ex libris KKMSZK, 10x10 cm Linómetszet
 • Linómetszet
  Előre!, 10x17 cm Linómetszet
 • Rézkarc, 4 lemez
  Zöld ász, 30x40 cm Rézkarc, 4 lemez
 • Rézkarc, 4 lemez
  A négyszínű könyv, 30x40 cm Rézkarc, 4 lemez
 • Rézkarc, szitanyomat
  Jó tanuló oklevél 30x20 cm Rézkarc, szitanyomat
 • Rézkarc
  Kertész Mihály, 40x30 cm Rézkarc